21 Mart 2009 Cumartesi

Football Manager'ın kendine ihaneti...


Kadro kalitesi demişken bu noktada yıllarımı verdiğim Football Manager oyununun 2009 versiyonu hakkında bir iki söz sarfedeyim. Bilmeyenler olabilir. Oyunda gözüken kişi özellikleri dışında-ki bunlar 1'den 20'ye kadar değer verilmiş, fiziksel, mental ve teknik olmak üzere 3 gruba ayrılmış, hızlanma, kararlılık, dayanıklılık gibi spesifik özelliklerdir- bir de oyunda gözükmeyen ve aslında çok daha belirleyici özellikler var. En önemlileri de C.A. ve P.A. yani current ability(şu anki yetenek) ve potantial ability(potansiyel yetenek). FM 2009'un çıkmasını dört gözle bekledim çünkü Galatasaray'ın transferlerini FM 2008'de takıma koyduğumda inanılmaz bir takım oluyorduk. Fakat öyle düzenlemeler yapılmış ki 2009 da Galatasaraylı futbolculara, akıllara zarar. P.A.'sı 165 olan Baros'un artık 150 mesela bu değeri. Bir adam sırf Fransa'dan Türkiye'ye trasfer oldu diye potansiyeli 200 üzerinden 15 düşürülür mü? Al işte adam kariyer rekoru kırıyor şimdi, nerede kaldı gerçekçiliğiniz? Meira'nın potansiyeli 165 iken 155 olmuş. Neden? Lincoln'ün P.A. değeri 170'den 164'e düşürülmüş. Bir oyuncunun C.A.'sı belki değişir de P.A. bu kadar değişirse güvenilirliği sarsılır oyunun. Aynı şekilde Ümit'in P.A.'sı 165'den 150'ye, Hasan'ınki 165'den 155'e, Sabri'ninki 150'den 140'a, Ayhan 140'dan 136'ya, Volkan 142'den 133'e düşürülmüş. Bir tek M. Topal 138'den 157'ye çıkmış. Diyorum belki oyun formatı değişmiştir. Fenerbahçe'ye bakıyorum. Hemen hemen aynı P.A. değerleri. Edu'da 5 lik bir düşüş var ama Gökhan ve Semih'i baya artırmışlar haklı olarak.


Kısacası sırf Fenerbahçe geçen sene CL'de çeyrek final oynadı diye Galatasaray'dan güçlü tutulmaya çalışılmış ve sağlanmış da bu. İlk kez bir FM serisinde reputation olarak da önde FB. Bunu anlayabilirim sonuçta geçen sene çeyrek final görmüş bir takım ama bir takımın en önemli oyuncularının birden bire tüm yeteneklerini kaybetmeleri anlaşılmaz. Gerçekten benim için hiç bir güvenilirliği kalmadı Football Manager'ın.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

PA'nın haricinde (mesela) Baros ve Meira'nın özelliklerinde belirgin bir düşüş var mı?.. Oyunun son sürümlerini denemedim, bu yüzden oyunun mantığında değişiklik var mı bilmiyorum ama FM/CM'de önemli olan futbolcuların 1'den 20'ye kadar olan özelliklerine maksimum değer olarak ne yazılmış olduğudur. PA genellikle sadece sıfır olan, yani rastgele atanan özelliklere etki ediyor. Bir maksimum değer girilen özellikler PA'dan bağımsız yine o değere kadar ilerliyor...

hagimania dedi ki...

STADYUM; hafta sonuna kadar bilgisayarıma bakamayacağım o yüzden 1'den 20'ye kadar olan özelliklerine hafta sonu bakıp bir şey söyleyebilirim. Ancak şunu belirteyim, zaten o maksimum değerler PA ve CA değerleriyle atanıyor bildiğim kadarıyla. Mesela, oyun içi editör kullanırsanız, bir oyuncunun özellikleri PA'sını artırdığınızda inanılmaz bir şekilde yükselir. FM Genie Scout gibi programlar oyuncunun çıkabileceği maksimum değerleri gösterir. Buradan da bunu görebiliyoruz. Ayrıca oyunda CA-PA değerleriyle oyuncu özellikleri dengeli dağıtılıyor, aksi takdirde oyunun başlamasıyla, kısa bir süre içinde büyük düşüş veye yükselişler yaşanır oyuncu özelliklerinde.